Over dit recept
Een heerlijke, voedzame pizza vol groenten en gezonde vetten. Perfect voor een licht diner of als lunch!

Ingrediënten
2 bloemkoolpizzabodems (zie recept hieronder om zelf te maken!)
2 gekookte bietjes
1 courgette
50 gr rucola mix
2 tenen knoflook
30 gr paranoten
30 gr Parmezaanse kaas (+ extra voor garnering)
1 tl oregano
Peper en zout
Olijfolie
Recept voor zelfgemaakte bloemkoolpizzabodems (voor 2 bodems):
1 middelgrote bloemkool (ongeveer 500 gr)
2 eieren
50 gr Parmezaanse kaas, geraspt
2 el amandelmeel
1 tl oregano
1 tl knoflookpoeder
Peper en zout naar smaak
Werkwijze
Zo maak je de bloemkoolbodems:
1. Bereid de bloemkool
Verdeel de bloemkool in roosjes en maal ze fijn in een keukenmachine tot het de structuur heeft van rijst. Kook de bloemkoolrijst vervolgens 5 minuten in een beetje water, giet het af en laat goed afkoelen. Druk daarna zoveel mogelijk vocht eruit met een schone theedoek.
2. Maak het deeg
Meng de uitgelekte bloemkool met de eieren, Parmezaanse kaas, amandelmeel, oregano, knoflookpoeder, peper en zout. Vorm een deegbal.
3. Vorm de bodems
Verdeel het deeg in tweeƫn en vorm er twee ronde pizzabodems van op een met bakpapier beklede bakplaat. Maak de bodems ongeveer 0,5 cm dik.
4. Bak de bodems
Bak de bloemkoolbodems in een voorverwarmde oven op 200°C gedurende 15-20 minuten, of totdat ze goudbruin en stevig zijn.
Zo maak je de pizza met rode bieten pesto en courgette:
1. Rooster de paranoten
Verhit een droge koekenpan en toast de paranoten tot ze lichtbruin zijn. Hak ze daarna grof en zet een kwart van de noten apart voor de garnering.
2. Bereid de pesto
Rasp de Parmezaanse kaas en snijd de gekookte bietjes grof. Doe de bieten, Parmezaanse kaas, 2 tenen knoflook, de overgebleven paranoten, en een scheutje olijfolie in een hoge beker. Pureer alles met een staafmixer tot een gladde pesto. Breng op smaak met peper en zout. Zet apart.
3. Grill de courgette
Snijd de courgette in lange, dunne plakken van ongeveer 0,5 cm. Bestrijk de plakken met olijfolie, en bestrooi ze met zout, peper en oregano. Grill de courgetteplakken in een grillpan of contactgrill tot ze mooie grillstrepen hebben.
4. Beleg de pizzaās
Verdeel de bietenpesto over de gebakken bloemkoolbodems en leg de gegrilde courgetteplakken erover. Garneer met rucola, de overgebleven gehakte paranoten en wat extra Parmezaanse kaas.