top of page

Boekweit-Haverbroodje: Gezond, Gefermenteerd en Vol Voedingsstoffen

Bijgewerkt op: 11 jan

Brood kan een voedzame en gezonde keuze zijn, zeker wanneer het gemaakt wordt van ingrediënten die rijk zijn aan essentiële voedingsstoffen. Vandaag deel ik mijn recept voor een gefermenteerd boekweit-haverbroodje. Het is een stevige, nootachtig smakende broodsoort die niet alleen perfect past binnen een orthomoleculair dieet, maar ook je darmgezondheid ondersteunt door het fermentatieproces.


Close-up van een rijpe haverplant met goudkleurige aren, klaar voor de oogst. Symbool voor natuurlijke voeding en gezonde ingrediënten.
Oogstrijpe haver.

Waarom kiezen voor boekweit en haver?

• Boekweit is geen graan, maar een zaad dat licht verteerbaar is en glutenvrij. Het zit boordevol magnesium, kalium en fosfor, mineralen die essentieel zijn voor de opbouw en het herstel van onze botten.

• Haverkorrels bevatten 12% eiwit per 100 g, zijn rijk aan magnesium, ijzer en de vitaminen K, E, B1, B2 en B6. Deze ondersteunen de energiestofwisseling en bevorderen je energieniveau.


Door zowel boekweit als haver te fermenteren, verminderen we de anti-nutriënten (zoals saponines en fytinezuur) die van nature in granen aanwezig zijn. Dit maakt het brood makkelijker verteerbaar en vriendelijker voor je darmen.



Brood als complement


Dit brood is stevig en knapperig, maar in een orthomoleculaire keuken gebruiken we brood op een andere manier dan je misschien gewend bent. Geen boterham met charcuterie of kaas, maar als complement bij een voedzame soep, een salade, of een omelet met groentjes.


Recept voor een gefermenteerd boekweit-haverbroodje

Versgebakken boekweit-haverbrood op een rustieke houten tafel, geserveerd met een schaaltje romige hoeveboter, in een warme, gezellige setting.

Ingrediënten:

• 250 g boekweitgrutten

• 200 g haverkorrels of -grutten

• 180 ml water

• 1 tl grof zout

• 1 tl Provençaalse kruiden

• 2 el pompoenpitten

• 2 el zonnebloempitten

• 1 scheut gefermenteerde appelazijn


Werkwijze:

1. Week het graan: Spoel de haver en boekweit en laat ze ongeveer 6 uur weken in een kom water met een scheut appelazijn.

2. Afgieten: Giet het mengsel af (maar spoel het niet meer, zodat je de goede bacteriën behoudt).

3. Blenden: Mix in een blender samen met 180 ml water, zout en Provençaalse kruiden.

4. Fermenteren: Doe het mengsel terug in een glazen kom, voeg de pitten toe en meng goed. Dek af met een schone handdoek en laat 12-24 uur fermenteren op kamertemperatuur.

5. Bakken: Giet het gefermenteerde mengsel in een met bakpapier beklede bakvorm. Strooi er nog wat pitten overheen voor een extra crunch.

6. Oven: Bak in een voorverwarmde oven op 175°C gedurende 90 minuten.


Laat het broodje afkoelen en geniet van een voedzame, zelfgemaakte lekkernij die je lichaam voedt en ondersteunt!


Dichtbijbeeld van verschillende vormen van gesneden en hele haver-granen, gerangschikt in rijen tegen een donkere achtergrond, gebruikt als voedzaam ingrediënt in gezonde gerechten.
Onderaan: gepelde haver - Bovenaan: haver grutten.

Waarom fermenteren?

Fermentatie is een natuurlijke manier om voedingsstoffen beter beschikbaar te maken en anti-nutriënten te verminderen. Dit brood is daardoor niet alleen voedzaam, maar ook vriendelijk voor je spijsvertering. Een geweldig alternatief voor industriële broden die vaak veel bewerkingen en toevoegingen hebben.





Probeer het zelf en laat me weten wat je ervan vindt! Heb je vragen of wil je meer tips over gezond eten? Neem gerust contact met me op via mijn website.


Smakelijk en gezond genieten!

Liefs,

Christina

 
 
 

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page